2020. november 1., vasárnap

Lányi András: Bevezetés az ökofilozófiába - kezdő halódóknak

Beszélgetés Lányi András új könyvéről, néhány részlet hangoskönyv formájában, később pedig talán olvasónapló.

Szeptember közepén felhívott Moldován Laci (Katalizátor Kiadó, Jokonyvek.hu könyvesbolt), hogy az I. Online Könyvhét keretében másnap este szerveznek egy beszélgetést Lányi András: Bevezetés az ökofilozófiába - kezdő halódóknak c. könyvéről, elvállalnám-e moderálást. Bár még sosem voltam moderátor könyvbemutatón, mivel kevesebb, mint 24 óra volt már csak a felvételig, ezért elvállaltam a beszélgetés levezetését.


A szerzővel és Schiffer Andrással készült beszélgetésről készült videófelvétel itt tekinhető/hallgatható meg.

A beszégetésből itt most csak Schiffer András két mondatát emelném ki:
Rettenetesen fontos az alapoktól végiggondolni a történetet akkor, amikor hirtelen a mainstream felfedezi magának. Sokszor cégek által szponzorált zöldrefestett cikkek helyett szerintem egy-egy ilyen műnek az elolvasása az, ami eljuttathatja az embereket az embereket az ökológiai felelősséghez.

A könyv fülszövege:

Döntő érvünk a frissen kaszált fű illata, meg a hársfáké. A madarak éneke. Nem történhet meg, hogy ezek nélkül kelljen élni. Nem szabad megtörténnie. Azonban ott tartunk, hogy ezt már sokan nem értik, még többen félreértik. Pedig én nem a természet védelméről beszélek, hanem olyasmiről, aminek a hiánya a saját életemet tenné tönkre.
A zöldek akkor kezdtek mozgolódni, amikor elképzelésük a jó emberi életről végérvényesen veszélybe került. Egyszerűen nem lehetett többé mással foglalkozni. A veszélyérzet és a spontán elégedetlenség mozgósító ereje azonban önmagában kevés, előbb-utóbb rá kellett mutatniuk a világban észlelt baj elhárításának a módjára is.

A könyv olvasása közben rengeteget jegyzeteltem füzeteimbe, terveim szerint valamikor majd begépelem e jegyzeteket, és több részletben egyfajta olvasónapló formájában közzé is teszem majd ezeket itt, a sárgaia blogon. Addig pedig beillesztek ide két videót, amelyeken az Élettájoló csatorna készítője olvas fel részleteket a könyvből:



Az olvasás világnapja - avagy ökofilozófia az erdőben


Lányi András: Bevezetés az ökofilozófiába - Utószó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha túl sok a kártevő, akkor valamit mi nem teszünk helyesen

Nem lehet egyszerre rettegni a szúnyogtól és a denevértől, a meztelen csigától és a lótetűtől, a levéltetűtől és a karoló póktól, mert az id...