2020. október 31., szombat

Kaláka könyvtár: Permakultúra I. és LETS work

A kaláka könyvtár kezdeményezésemről tegnap közzétett blogbejegyzésemre számos pozitív visszajelzés érkezett. Lehet, hogy végre megérett az idő? Most a lehetséges folytatásról beszélek, és bemutatok újabb két könyvet az ajánlati listáról:
- Baji Béla : Permakultúra és önellátó biogazdálkodás I.
- Peter Lang: Let's Work - Rebuilding the Local Economy

A Gaia kertje c. tegnap ajánlott könyvvel kapcsolatban több érdeklődő is jelezte, hogy érdekelné. Először egy régi ismerősöm jelentkezett be, hozzá megpróbálom majd eljuttatni Nyúlra a könyvet a rokonságon, ismerősökön keresztül. Egy budakeszi ismerős, Benji is bejelentkezett, hogy ő is szívesen kölcsönadná érdeklődőknek a saját példányát.

Emellett felajánlotta kölcsönzésre Baji Béla : Permakultúra és önellátó biogazdálkodás I. kötetét. (Ez tehát a permakultúra magyar nyelvű alapművének számító két kötetes mű legújabb kiadásának első kötete. Sajnos, a II. kötet már nem kapható, így Benjinek sem sikerült beszereznie.)

Rövid ismertető a könyvről: Hogyan gazdálkodjunk növényeinkkel vegyszerek nélkül? Szükségesek-e a vegyszerek a növényvédelemhez? Mi az a permakultúra? Baji Béla sok hasonló kérdésre ad választ, melyeket gyakorlati tapasztalatokkal is alátámaszt.

Többen is jelezték, hogy már ők is gondolkoztak valami hasonló könyvkölcsönzési lehetőségen illetve szívesen csatlakoznának a kezdeményezéshez. Egyelőre a kölcsönzésre felajánlott könyveket egy google táblázatban gyűjtjük, de hosszú távon lehet, hogy szükség lenne egy rendes, közösen szerkeszthető, az egyes rekordokhoz való hozzáférést megfelelő jogosultságokkal kezelő könyvtár adatbázis programra. Szabad szoftveres aktivisták, informatikusok ebben esetleg tudnának segíteni.

Felmerült kérdésnek, hogy kik számára lehetnek elérhetőek a kölcsönözhető könyvek? Csak ismerőseim számára, vagy pedig "idegenek" (ismerősök ismerősei) is kikölcsönözhetik őket? Ez egy jó kérdés, ezen még gondolkozni kell. Első lépésben szeretném a könyveket valamennyire egy zártabb közösségben - pontosabban több közösségben, amelyeknek része vagyok - elérhetővé tenni, aztán majd meglátjuk. Ezért is szerepel a blogbejegyzésemben a Talentum Kör is, mert az például egy kaláka kör / szívesség bank / LETS rendszer, amelynek tagjai például egymás között tesznek elérhetővé bizonyos szolgáltatásokat, javakat, termékeket.

És ha már a LETS rendszer (kaláka kör, szívesség bank) témát felvetettem, akkor felajánlom kikölcsönzésre Peter Lang: Let's Work - Rebuilding the Local Economy c. könyvét. Ez a klasszikus értelemben vett pénz nélküli, helyi kereskedelemi rendszerek (LETS rendszerek) témájával foglalkozik.


 
Rövid angol nyelvű ismertető:
The best available general book on the world of alternative currencies, Lang's book is an invaluable overview of the possibilities offered by LETS (Local Exchange Trading Systems). Lots of practical advice, examples of what can be done with LETS and how to run a successful complementary currency.

A felajánlott ill. keresett könyvek nyomonkövetését szolgáló adatbázis/táblázat mellett, időnként írni fogok majd ezen a blogon a kikölcsönözhető könyvekről, emellett pedig a kapcsolattartásra - megfelelő érdeklődés esetén - esetleg egy levelező listát illetve facebook csoportot is létrehozhatunk majd.

Hosszú távon viszont szeretném, ha a facebook helyett át tudnánk menni valami olyan helyre, amely nem csak a nevében hordozza azt, hogy 'közösségi média', miközben valójában egy monopóliummá vált kereskedelmi platform, hanem tényleg valódi közösségi médiaként működik. Annak ellenére, hogy jelenleg elsősorban információ terjesztésére, kapcsolattartásra én is rendszeresen használom, azért vannak komoly fenntartásaim  a facebookkal kapcsolatban, ezeket részben meg is fogalmaztam A pókháló fonákja c. versemben.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Zajos tavasz

Mióta feltalálták a damilos kaszát, nem fenyeget a Néma tavasz réme - bár Rachel Carson nem tévedett. (Budakeszi, 2024. május 6.)