2020. november 2., hétfő

"Ügyetlen megoldások"

A 168 óra még tavaly decemberben készített egy interjút Köves Alexandra ökológiai közgazdásszal, a Corvinus egyetem oktatójával. Bár az interjú fő témája a nemnövekedés, én most Alexanda által az interjú közepén kifejtett gondolatot emelném ki: "a komplex problémákhoz ügyetlen megoldások kellenek".


Köves Alexandra (Fotó: Új Egyenlőség)


Ügyetlen megoldások - a "megfelelő technológia" [1] (appropriate technology - magyarul talán inkább "szelíd technológia") mellett újabb kifejezést kell megtanulnunk? (Frissítés: időközben egyeztettem Borsos Bélával, aki a Környezetvédelmi lexikon lenti lábjegyzetben levő szócikkét írta, és abban maradtunk, hogy szerinte is szerencsésebb lenne, ha az 'appropriate technology' magyar fordítására a szelíd technológia kifejezést használnánk. Most már csak az a kérdés, hogy miként tudnánk ezt az alakot elterjeszteni - és például elérni, hogy a Wikipedia is a 'szelíd technológiát' használja.)

A böngészőmben valószínűleg több mint száz lap is nyitva van már hónapok óta, arra várva, hogy elolvassam a kiválasztott cikkeket. A hétvégén elkezdtem ezeket elölről átnézni. Köztük volt a 168 óra tavaly decemberi interjúja, amelyet Köves Alexandra ökológiai közgazdásszal, a Corvinus egyetem oktatójával, az Új Egyenlőség honlapján elérhető Zöld Egyenlőség podcast  szerkesztőjével készítettek.

Köves Alexandra: Kezdjünk el ne a pénzről beszélni, létezhet társadalom, amely mindenkinek ad 20 négyzetmétert, 18 fokos meleget, és naponta 1200 kalóriát

Érdemes elolvasni az egész interjút, de itt most csak két rövid részletet emelnék ki belőle:

A komplex problémákhoz ügyetlen megoldások kellenek. Az ügyetlen azt jelenti, hogy valószínűleg nem tudjuk megmondani, hogy pontosan ezt meg azt kell csinálni, és akkor megoldódnak a problémák. Egyszerűen el kell kezdeni törekedni valami felé, megtenni az első lépést, megnézni, hogy az mit hogyan mozgat, aztán megtenni a következő lépést. Nem egy megoldás lesz jó, hanem sok. Nemcsak globálisan, regionálisan, hanem adott esetben országon belül is más megoldások kellenek. Fogadjuk el az ügyetlen megoldásokat, fogadjuk el, hogy Köves Alexandra ebben az interjúban pontosan nem fogja megmondani, hogy merre van az előre. Még akkor sem, ha a kutatások nagy része nagyon is konkrét megoldásokat vázol fel.

(...) 

Szükség van utópiákra, mert azok indítják el a beszélgetéseket. A kutatásaimban a forecastinggal [előrejelzés - a szerk.] szemben az úgynevezett backcastinggal dolgozom. Előbbi azt jelenti, hogy a múltból eredeztetve elkezdünk szcenáriókat építeni a jelenlegi trendeken keresztül, hogy valószínűleg erre fogunk menni. Utóbbi módszer meg azt mondja, megfordítom a logikát. Adott témában elképzelek egy jövőt, mi lenne jó. Onnan elkezdek visszafelé lépkedni a mához, lebontom a folyamatot a mai napig. Csak egy új narratíván keresztül tudunk eljutni egy új világhoz a jelenlegi nihilből. Azt kérdezte egy lengyel kollégám: ha Magyarország 30 éve átment egy radikális gazdasági rendszerváltozáson, akkor most miért nem tudjuk elképzelni, hogy megint meg tudjuk csinálni?


Jegyzetek:

[1] Megfelelő technológia (appropriate technology): az alternatív gondolkozásban elterjedt név olyan technológiák megfelelő jelölésére, amelyek a környezetet kevéssé károsítják, nem túlzottan nagy léptékűek, valamint egyszerűek és olcsóak. A megfelelő technológiákat jelenleg fejlődő országokban, főként a trópusokon próbálják alkalmazni, elvileg alkalmasak a gazdag ipari országok, az északi félteke műszaki rendszereinek átalakítására. (Környezetvédelmi lexikon, 2002)

További információ:
- A Megfelelő Technológia szemlélete (Védegylet)
- Megfelelő technológia (Wikipedia)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha túl sok a kártevő, akkor valamit mi nem teszünk helyesen

Nem lehet egyszerre rettegni a szúnyogtól és a denevértől, a meztelen csigától és a lótetűtől, a levéltetűtől és a karoló póktól, mert az id...