2020. október 30., péntek

Kaláka könyvtár: kezdjük Gaia kertjével!

Egy közösségi/virtuális könyvtár elindítása már régi tervem. Ne csak porosodjanak a könyvek a polcunkon, szívesen kölcsön adok ismerősöknek a könyveink közül párat. Mostani első ajánlatom: Toby Hemenway: Gaia kertje - Útmutató a házi permakultúrához c. könyve. Na, kinek adjam kölcsön?



Nagyon sokunknak vannak otthon könyvei, amelyek másokat is érdekelhetnek. A közkönyvtárak viszont ma már egyre szegényebbek, ráadásul a jó - főleg a frissen megjelent - könyvek sokszor még nincsenek meg a könyvtárakban, vagy állandóan kint vannak valakinél, és ha előjegyeztetni szeretnénk, azért pedig külön kell fizetni. Mi lenne, ha csinálnánk egy adatbázist arról, hogy kinek milyen könyve van otthon, amely esetleg másokat érdekelhetne?

Ezt még évekkel ezelőtt írtam le még az LMV! közösségi portálon, majd az elmúlt hónapokban a Magyar Permakultúra Egyesület (MAPER) társadalmi munkacsoport megbeszélésein is újra felvetettem. A MAPER, Talentum Kör, az MTVSZ tagjainak, önkénteseinek ill. más ismerőseimnek szívesen kölcsönadom a lassan bővülő Kaláka könyvtár adatbázisba bevitt könyveimet, és talán mások is csatlakoznak majd ehhez a kezdeményezéshez.

A tervem az, egyrészt szívesen adok hozzáférés ismerőseimnek ill. a fent említett kör tagjainak az adatbázishoz, illetve a sárgaia blogon rendszeresen beszámolok azokról a könyvekről, amelyekkel bővül a lista.

Most először Toby Hemenway: Gaia kertje - Útmutató a házi permakultúrához c. könyvét ajánlom fel nektek. A könyv egyes fejezeteit még évekkel ezelőtt a fordító, Schmidt István bemutatta az LMV! Mivel nekem két példány is van belőle, az egyiket szívesen kölcsönadom. Na, ki jelentkezik rá?

1 megjegyzés:

  1. Hogy legyen ilyen könyves fórum, az jó ötlet. Nekem Baji Béla permakultúrás könyve van meg. Mivel a permakultúrához nincsenek meg a feltételeim (tó, erdőkert stb.), most nem bővíteném tovább ez irányban a tudásomat. Különben biztos jó ötlet, pont most a Covid-járvány idején könyveket cserélni?

    VálaszTörlés

Zajos tavasz

Mióta feltalálták a damilos kaszát, nem fenyeget a Néma tavasz réme - bár Rachel Carson nem tévedett. (Budakeszi, 2024. május 6.)