2025. február 2., vasárnap

A génmódosított műhús termékekről az EFSA által közzétett vélemények hibákkal

Claire Robinson (GMWatch) és Michael Antoniou professzor elemzése szerint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) génmódosított élesztőből származó „műhús” összetevőre vonatkozó kedvező véleményei tele vannak adathiányokkal és hibákkal, és veszélyeztetik a közegészséget. Ez különösen azért is aggasztó, mert az Impossible Foods leghemoglobin készítménye az első olyan génmódosított termék, amelynek közvetlen emberi fogyasztásra szánva nyújtották be az uniós engedélyezési kérelmét.

Az EFSA élelmiszer-adalékanyagokkal (FAF) és GMO-kkal foglalkozó testületei úgy nyilatkoztak, hogy nincsenek biztonsági aggályaik az Impossible Foods szója leghemoglobin készítményének (LegH Prep) uniós piaci engedélyezése iránti kérelmével kapcsolatban, amely a K. phaffii élesztő génmódosított változatából származik. A LegH Prep célja, hogy a vállalat húspótló termékeinek, például az Impossible Burgereknek „vérző” megjelenést és húsos ízt kölcsönözzön.

Azonban sem a K. phaffii - akár génmódosított, akár nem -, sem a szója leghemoglobin nem képezte soha az emberi táplálkozás részét, ezért nincs biztonságos felhasználási történetük. Most az EU-tagállamokon és a Bizottságon múlik, hogy engedélyezik-e emberi fogyasztásra az Unióban.

Az EFSA nyilvános konzultációjának részeként, amely december 16-án ér véget, Claire Robinson, a GMWatch munkatársa és Michael Antoniou professzor benyújtotta észrevételeit a bizottságok véleményével kapcsolatban.

Robinson és Antoniou felszólítják az EFSA-t, hogy vonja vissza és vizsgálja felül a véleményeket, mivel azok jelentős hiányosságokat és hibákat tartalmaznak, amelyek veszélyeztetik a közegészségügyet.

Az ESFA GMO testületének véleménye nagymértékben támaszkodik az FAF testület korábbi véleményére, így Robinson és Antoniou mindkét publikációhoz hozzászól. Megállapították, hogy az EFSA testületei

  • Tudománytalan érvek alapján figyelmen kívül hagyták vagy elutasították az Impossible Foods által megrendelt, a LegH Prep takarmányozási kísérletek fontos megállapításait, beleértve a vérszegénység jeleit, a csökkent véralvadási képességet és a veseműködési problémákat.
  • Elfogadta a LegH Prep biztonsági adatait, amelyek egy irreleváns GM élesztőtörzsből származnak, nem pedig abból az „optimalizált” élesztőtörzsből, amelyet a vállalat az EU számára történő kereskedelmi termeléshez használni kíván. Ez annak ellenére történt, hogy a FAF testület kijelentette, hogy bármilyen engedély csak a vonatkozó kereskedelmi törzsre vonatkozhat, és hogy minden más gyártási törzs külön biztonsági értékelést igényel.
  • Elfogadta a vállalat hiányos adatait, amelyek részleges és hibás elemzéseken alapulnak, így a LegH Prep potenciális toxicitásával és allergén hatásával kapcsolatban jelentős kérdések maradtak megválaszolatlanul.
  • Nem foglalkozott megfelelően azzal a kérdéssel, hogy a LegH Prep csak 65%-ban szója leghemoglobin, a fennmaradó 35% szennyező fehérjékből és potenciális metabolitokból áll. Ez a magas szennyezőanyag-tartalom - gyakorlatilag a LegH Prep „sötét anyaga” - ismeretlen számú fehérjét tartalmaz, amelyeket nem azonosítottak és nem elemeztek a biztonságosság szempontjából. A potenciális szennyező anyagcseretermékeket egyáltalán nem elemezték.
  • A 35%-os szennyeződések különösen aggasztóak az 1980-as években történt tragikus eset fényében, amikor több mint 1500 ember betegedett meg, és néhányan meghaltak, miután az L-triptofán étrend-kiegészítő génmódosított baktériumokkal előállított változatát fogyasztották. A mérgezésről kiderült, hogy a génmódosított baktériumok kiszámíthatatlanul megzavart biokémiájából származó váratlan szennyeződések miatt következett be. Bár a gyártó által alkalmazott L-triptofán-tisztítási eljárás magas színvonalú volt, a vállalat nem tudott ezekről a szennyező toxinokról. Ezért a tisztítási eljárás nem bizonyult megfelelőnek. A baktériumtörzset fokozatosan optimalizálták a nagyobb L-triptofán-termelésre, egyre több transzgén-beillesztéssel. Az Impossible Foods hasonló módon optimalizálta a LegH Prep génmódosított élesztő törzsét, aminek eredményeként egy olyan törzs jött létre, amely legalább 25 transzgént tartalmaz. A vállalat által az EFSA-nak átadott biztonsági adatok egy része mégis egy másik, kevésbé „optimalizált” génmódosított élesztőtörzsből készült LegH Prep-re vonatkozik, mint amit a vállalat az EU számára a szója leghemoglobin előállításához akar használni. Mivel a két törzs genetikailag és így biokémiailag is jelentősen különbözik egymástól, eltérő kockázati profillal fognak rendelkezni.

Az élelmiszerbiztonsági vizsgálatok és a kockázatértékelés alapelve, hogy azt az anyagot kell vizsgálni és értékelni, amelyet a lakosság ténylegesen fogyasztani fog. Az a tény, hogy az EFSA egy kereskedelmi szempontból irreleváns élesztőtörzsből előállított LegH Prep biztonsági adatait használta fel, érthetetlen, és elfogadhatatlan kockázatot jelent a lakosság számára. Különösen nem zárható ki annak a lehetősége, hogy ez a termék új toxinokat vagy allergéneket tartalmazhat - jegyezte meg Michael Antoniou professzor.

Annak megállapítására, hogy a 90 napos állattakarmányozási kísérletekben talált toxicitási jelek megszűnnek-e, vagy súlyos károsodássá fokozódnak, a vizsgálatokat hosszú távú (12-24 hónapos) időszakra kellene kiterjeszteni - tette hozzá Antoniou.

Megdöbbentő volt számunkra, hogy a gyártó és az EFSA ilyen sok hiányosságot talált a gyártó és az EFSA ismereteiben erről az újszerű termékről. Úgy tűnik, hogy ezek közül a hiányosságok közül sok kitölthető lenne néhány további vizsgálat és elemzés elvégzésével. Az EFSA-nak követelnie kellene, hogy a vállalat végezze el a házi feladatát. Nincs mentség arra, hogy az élelmiszerbiztonság terén spóroljunk - fűzte hozzá Claire Robinson.

Különösen riasztó, hogy kockázatokat vállalnak egy olyan termék piacra jutásának elsimítása érdekében, amely nem fogja táplálni a világot vagy megmenteni a bolygót, hanem egyszerűen csak egy erősen feldolgozott, GMO-ból származó húspótló termék „kivéreztetésére” szolgál - tette hozzá Claire Robinson.

Robinson és Antoniou elemzésüket azzal zárják, hogy felszólítják az EFSA-t, hogy kérje a vállalatot, hogy nyújtsa be újra a kérelmét olyan teljes körű adatokkal, amelyek kizárólag a kereskedelmi szempontból releváns élesztőtörzsből származó LegH Prep vizsgálataiból származnak. Hozzáteszik, hogy az EFSA-nak közzé kell tennie és objektíven kell foglalkoznia a LegH Prep-el végzett állattakarmányozási vizsgálatok aggasztó eredményeivel is. Azt javasolják, hogy az EFSA vonja vissza közzétett véleményeit, és vizsgálja felül azokat az elővigyázatosság elvének tiszteletben tartására és a közegészség védelmére vonatkozó kötelezettsége alapján.

Az Impossible Foods leghemoglobin készítménye az első olyan génmódosított termék, amelynek közvetlen emberi fogyasztásra szánva nyújtották be az uniós engedélyezési kérelmét. Bár korábban már számos génmódosított növényt engedélyeztek az EU-ba történő behozatalra, ezek szinte mindegyike állati takarmányban vagy bioüzemanyagokban használatos, ahol a fogyasztók nem látják a GMO-jelölést.

 Forrás: GMwatch

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A génmódosított műhús termékekről az EFSA által közzétett vélemények hibákkal

Claire Robinson (GMWatch) és Michael Antoniou professzor elemzése szerint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) génmódosított éles...