2020. november 3., kedd

A műholdseregek az űrtávcsöves fotókat is tönkreteszik!

A Hubble Űrtávcsővel tegnap készült fotó azt bizonyítja, hogy az utóbbi időben fellőtt műholdseregek által okozott fényszennyezés ellen az sem megoldás, ha a világűrbe telepítjük a távcsöveinket.

Egy Starlink műhold a Hubble Űrtávcsővel tegnap készített fotón (Simon Bernard Porter, Southwest Research Institute)

Az elmúlt egy évben többször bosszankodtam Elon Musk és cége által fellőtt Starlink műholdak miatt, terveztem is, hogy írok majd róla egy cikket a Mércébe, de arra végül eddig nem tudtam sort keríteni. A témával kapcsolatos facebook-bejegyzéseim hatására tavasszal interjút készített a témában a Magyar Nemzet munkatársa.


Starlink műholdak húznak el a Hattyú  csillagképben, az Albireo kettőscsillag előtt. Schmall Rafael díjnyertes fotója.

Az Elon Musk által alapított SpaceX űripari cég október végéig 895 Starlink műholdat lőtt fel a világűrbe. Az eredeti terveik szerint a vállalat 12 ezer műhold világűrbe kijuttatását tervezi a következő évek során, hogy így építsen ki egy nagy sebességű internet hálózatot. A SpaceX az eredeti 12 ezer műhold mellett tavaly novemberben további 30 ezer Starlink fellövéséhez kért engedélyt az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottságától Ha ehhez hozzávesszük más műhold-flotta kezdeményezések terveit (OneWeb, Amazon Kuipers, Hongyan/Kína, Iridium NEXT, Globalstar, O3b, Samsung), elképzelhető, hogy pár éven belül akár 50 ezer műhold fogja elcsúfítani a csillagos eget, ellehetetlenítve a csillagászok munkáját.

A nyár közepén még az "évtized üstököséről", a C/2020 F3 (SWAN) üstökösről készített fotóra is rámásztak a Starlink műholdak. (c) Alessandro Carrozzi

Nem véletlen, hogy Elon Musk tervei jelentős felhördülést, tiltakozást váltottak ki a csillagász társadalom körében. Erre a SpaceX alapítója tavaly májusban cinikusan azt válaszolta, hogy a csillagászati távcsöveket egyébként ki kell költöztetni a világűrbe. Hogy ez miért nem megoldás, azt Molnár László csillagász még tavaly decemberben kifejtette a Qubit hasábjain. Ehhez most a Hubble Űrtávcsővel tegnap készített felvétel újabb adalékként azt is bizonyítja, hogy még a világűrbe telepített távcsövek munkáját is tönkretehetik a műholdseregek. Jonathan McDowell (Center for Astrophysics) szerint nagy valószínűséggel a Starlink 1619 műhold látható a képen, amely kb. 80km-re haladt el az Hubble Űrtávcsőtől. Victor Chemin számítása megerősíti ezt a felvetést, ugyanis nála az jött ki, hogy ha a műhold valóban 80km-re volt a Hubble-től, akkor akkor a nyom vastagságára 2,9m jön ki, ami elég jó egyezés a Starlink 3 méteres szélességével.

Elon Musk eddig sem tartozott a kedvenc üzletembereim közé, de ez a mostani hír, ismét csak felborzolta a kedélyeimet, ezért úgy döntöttem, hogy röviden megírom ezt a történetet, de a Mércébe tervezett alaposabb cikkhez még mindig nincs energiám. A dél-afrikai származású amerikai üzletemberről eddig kialakított nem túl pozitív véleményemet a nemrég lezajlott bolíviai elnökválasztás kapcsán egy újabb tényező rontotta tovább. Az, hogy Bolíviában a tavalyi évben lényegében hamis hírekre alapozva katonai puccsal buktatták meg Evo Moralest viszonylag hamar bebizonyosodott. Az ügy hátterében az állt, hogy az Egyesült Államok szerette volna, ha a magáncégek rá tudják tenni a kezüket a bolíviai lítium készletekre. Ez a kérdés ismét reflektorfénybe került, amikor idén nyáron a pucccsisták ellen fellázadt az ország, és a hatalom erre erőszakkal válaszolt. Ekkor Elon Musk azt írta twitteren, hogy bárkit megpuccsolnak, akit akarnak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rachel Carsonra emlékezünk: a Néma tavasz

Ma van Rachel Carson halálának 60. évfordulója. Ez alkalomból rá emlékezünk egy részlettel a Néma tavasz c.könyvéből (Katalizátor Kiadó 21-2...