2020. november 7., szombat

McRágalmazás: beépített rendőrségi ügynök miatt perelték be az aktivistákat

Avagy: ismerd meg az ellenfél módszereit is!

"Bízzál Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Cromwell)

Aki tiltakozni akar egy környezetkárosító beruházás vagy cég tevékenysége ellen, annak nem árt, ha ismeri az ellenfél által is bevethető lehetséges fegyvereket.

A 90-es évek közepén nagy port vert fel elhíresült McLibel (magyarul "McRágalmazás") per, amely egy tipikus SLAPP eset volt. A pert azért indította a McDonalds a "London Greenpeace" nevű londoni szervezet két aktivistája ellen, azzal a váddal, hogy szórólapjukon hamis állításokat tüntettek fel a McDonaldsról. Ami az üggyel kapcsolatban - azon túl, hogy ez egy tipikus SLAPP-eset volt - tanulságos, hogy a 2012-ben a Guardian átal kiadott Undercover: The True Story of Britain's Secret Police c. könyvből is kiderül (bár nekem úgy rémlik, már két évtizede is olvastam erről valamit), hogy az egész ügyet kirobbantó szórólapot részben, egy a londoni szervezetbe a rendőrség által beépített ügynök írta. A csoportba beépült még egy rendőr, aki két éven át járt a beperelt londoni aktivisták egyikével, és barátnőjén keresztül bizalmas anyagokat szerzett meg, és juttatott el a rendőrséghez.

Szóval, nem árt, ha ismerjük az ellenfél módszereit, és csak elővigyázatosan engedünk be a tiltakozó csoportokba ismeretlen embereket, továbbá nem árt, ha a stratégiai szempontból fontos információk esetében vigyázunk, kivel osztjuk meg azokat!


A McLibel pert kiváltó szórólap, amelyről kiderült, hogy részben a rendőrség által beépített ügynök készítette. (Forrás: Wikipedia)

A témával kapcsolatban ajánlom még a Zöldrefestés - avagy hogyan próbálják az óriáscégek kifogni a szelet a környezetvédők vitorlájából? c. kiadványunkat!

További irodalom:
- Landmarks in law: McLibel and the longest trial in British legal history (Guardian, 2019)
- McDonald's erkölcsi összeomlása (Kukabúvár, 1996)
- Mese a mérgező almáról (MTVSZ blog)
- A húszszor permetezett alma esete (Magyar Hang)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rachel Carsonra emlékezünk: a Néma tavasz

Ma van Rachel Carson halálának 60. évfordulója. Ez alkalomból rá emlékezünk egy részlettel a Néma tavasz c.könyvéből (Katalizátor Kiadó 21-2...