2020. november 8., vasárnap

Elektrolit üzem Sóskút határában: a helyiek tiltakoznak

A nagy koreai akkumulátor-gyártó cégek Magyarországon akarják felfuttatni gyártásukat. A gödi üzem bővítése elleni helyi tiltakozásról a hazai sajtó is beszámolt. A Samsung SDI, az SK Innovation és más nagy koreai akkumulátorgyártók magyarországi üzemeinek ellátására két dél-koreai cég is elektrolit gyártó üzemet akar létesíteni Sóskút illetve Tatabánya határában. A Dongwha Electrolyte sóskúti zöld mezős beruházásként építeni kezdett elektrolitgyára és veszélyes hulladékot feldolgozó üzeme ellen tiltakozik a helyi lakosság. Indítottak egy petíciót, és mozgósítanak a november 30-ra tervezett közmeghallgatásra is. Támogassátok Ti is a küzdelmüket!


Már megkezdődtek az építési munkálatok (Fotó: Morvay Péter)

Pár nappal ezelőtt megkeresett egy régi ismerősöm, akik korábban szülőfalumban lakott, hogy a dél-koreai Dongwha Electrolyte cég tervezett elektrolitgyára és NMP újrahasznosító üzeme miatt aggódik a sóskúti lakosság, tudnék-e esetleg segíteni nekik. Elkezdtem utánajárni a dolognak, és közben a Zöld Civil facebook-oldal adminisztrátoraként is befutott hozzánk egy megkeresés, ezúttal a szomszédos Tárnokról ugyanebben az ügyben.


A Dongwha Electrolyte beruházásának látványterve (Fotó: Morvay Péter)

Mivel az e-Figyelő (Make ICT Fair) program keretében az elektronikai eszközeink környezeti és társadalmi hatásaival foglalkozunk, a gödi akkumulátor üzemmel kapcsolatos történéseket valamennyire nyomon követtem, erről a témáról májusban a Partizán TV is készített velem interjút.


A sóskúti elektrolitgyárral kapcsolatos lakossági tiltakozásról pár nappal ezelőtt beszámolt az Átlátszó is. Mivel ez egy zöldmezős beruházás, ez azt jelenti, hogy ismét eddig mezőgazdasági céllal hasznosított termőföldek esnek áldozatul külföldi befektetők kormány által támogatott iparosítási tevékenységének (földzsákmánylás, land grab).


(Fotó: Morvay Péter)

Az Országos Környezetvédelmi Tanács január 9-i ülésén Dr. Nagy István agrárminiszter arról beszélt, hogy az agrártárca kiemelt figyelmet fordít a természeti értékeink megőrzésére. Kijelentette, hogy a tárca továbbra is nagy hangsúlyt fektet a termőföld védelmére valamint a barnamezős területeken történő beruházások ösztönzésére. Kérdés, hogy a sóskúti beruházás kapcsán is fontosnak tartja-e az agrárminiszter ezeket a célkitűzéseket.


(Fotó: Morvay Péter)

A sóskúti és tárnoki lakosok indítottak egy petíciót a tervek megvalósítása ellen. A petícióhoz várják a küzdelmüket támogatók aláírását. Írd alá Te is!
A beruházással kapcsolatban a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Bányafelügyeleti Főosztály közmeghallgatást szervez november 30-án, 10 órakor a Sóskúti Községháza Dísztermében.
A beruházás ellen tiltakozó közösség facebook oldala itt található.



Időközben azt is megtudtam, hogy egy másik dél-koreai cég Soulbrain pedig Tatabánya határában akar elektrolitgyárat létesíteni. A hírek szerint mindkét gyár a gödi illetve a komáromi akkumulátor-gyártó üzemet akarja ellátni.

 

A dél-koreai Soulbrain tatabányai elektrolitgyárának látványterve. (Forrás: GyőriHírek)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rachel Carsonra emlékezünk: a Néma tavasz

Ma van Rachel Carson halálának 60. évfordulója. Ez alkalomból rá emlékezünk egy részlettel a Néma tavasz c.könyvéből (Katalizátor Kiadó 21-2...