2021. január 10., vasárnap

Pergetés: Pátria rádió és társai

Egyre jobban pörög nálunk is a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezés. A héten foglalkozott már a témával a Mária Rádió és a Klubrádió is, vasárnap délután 1 óra körül pedig a Pátria Rádióban lesz beszélgetés a témáról. Egyre több hazai civil szervezet is aktívan csatlakozik a kampányhoz.

Pergetés: Roberto Verzo fotója (CC BY 2.0, Wikipedia)

A Pergetés rovatban ezentúl rendszeresen be fogok számolni a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezés állásáról, a hazai fejleményekről. A rovat neve onnan ugrott be, hogy az elmúlt hetek számai azt mutatják, hogy tényleg felpörgött Magyarországon a kampány, szépen gyűlnek az aláírások, több sajtómegjelenésünk is volt a kampánnyal kapcsolatban, egyre több civil szervezet csatalakozik, és aztán beugrott, hogy gyerekkoromban méhész nagybátyáméknál gyakran tanúja voltam a pergetésnek.

"A pergetés a mézkinyerés leggyakoribb módja. A méhész a kaptárból kivett keretek fedelezését eltávolítja, majd lefelé fordítva a pergetőbe teszi."  (Wikipedia)

Akkor kezdjük a sajtómegjelenésekkel, mert ez most aktuális. Sajnos, az elmúlt években a közszolgálati médiából eléggé kiszorultak a környezetvédelmi műsorok, ezért is fontos hogy legalább a kisebb rádiókhoz el tudjuk juttatni a zöld üzeneteinket. A szlovákiai magyar közszolgálati rádióban (Pátria Rádió) vasárnap délután 1 óra körül, Tuba Mátéval, a Karátson Gábor Kör felvidéki származású aktivistájával fog beszélgetni Csenger Ferenc a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezésről. Mivel az adás elsősorban Szlovákiában illetve Magyarország északi részein fogható csak (itt találjuk meg az adás frekvenciáinak listáját/térképét), interneten is meghallgathatjuk a beszélgetést. Emellett szerda reggel a Mária Rádióban, péntek délután pedig a Klubrádióban beszélgettünk a témáról.

Az elmúlt hetekben közzétett blogbejegyzéseink ill. a közösségi médiában és a levelezőlistákon kifejtett mozgósításunk hatására már több mint 3500 magyar aláírás gyűlt össze, amelyből több mint 850 karácsony óta érkezett be. Ebben a hazai kampányt koordináló Magyar Természetvédők Szövetsége mellett csatlakozó civil szervezetek (Karátson Gábor Kör, Magyar Permakultúra Egyesület, Éghajlatvédelmi Szövetség, Reflex Környezetvédő Egyesület tevékeny) segítsége is szerepet játszott. Úgy néz ki, hamarosan újabb szervezetek is csatlakoznak a kampányhoz, így még több esélyünk lesz, hogy elérjük a Magyarország esetén kitűzött 15 750 aláírást, s ezzel mi is hozzájáruljunk az európai polgári kezdeményezés sikeréhez.

Mindenesetre, aktivitásunkra a kampány külföldi koordinátorai is felfigyeltek. Nem csoda, hiszen mint az fenti ábrán is látható, az idei év első 9 napján beérkezett 1936 aláírás legnagyobb része Magyarországról származik. Ahhoz viszont, hogy tényleg sikeres legyez ez az európai polgári kezdeményezés, még több, mint 530 ezer aláírást kell összegyűjtenünk, ebből legalább 12 200-at Magyarországról. Ezért kérjük, minél többen osszák meg rendszeresen a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatos felhívásokat, híreket, segítsetek Ti is a mozgósításban! Várjuk további civil szervezetek csatlakozását a kampányhoz!





Az Élelem-önrendelkezés hónap keretében január 28-án este 17 órától lesz egy Életigenlő, beporzóbarát mezőgazdaságot című online beszélgetésünk is, amelyet hamarosan hivatalosan is meghirdetünk, de már most írjátok be a naptáratokba!

További részletek a kezdeményezésről:
- Méhbarát mezőgazdaságot az egészséges környezetért - az európai polgári kezdeményezés melléklete.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha túl sok a kártevő, akkor valamit mi nem teszünk helyesen

Nem lehet egyszerre rettegni a szúnyogtól és a denevértől, a meztelen csigától és a lótetűtől, a levéltetűtől és a karoló póktól, mert az id...