2021. január 24., vasárnap

Pergetés: majdnem félúton

Az elmúlt bő egy hétben még jobban felpörgött nálunk a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezés. Az előző hétvégén a Magyar Természetvédők Szövetsége által kiküldött hírlevél több, mint háromezerrel megdobta az aláírások számát, és nagy valószínűséggel hozzájárult, hogy számos sajtó megjelenése volt a kampánynak. Tovább bővült a kampányt támogató civil szervezetek köre: csatlakozott a CEEweb a Biológiai Sokféleségért, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) is. A korábban csatlakozó Éghajlatvédelmi Szövetség is tovább bővítette a sajtómegjelenítéseinket. És nem utolsó sorban meghirdettük az Élelem-önrendelkezés hónap keretében csütörtökre tervezett Életigenlő, beporzóbarát mezőgazdaságot! c. beszélgetést is.

Zsíros Amira, (Kőbányai Kertvárosi Általános Iskola, 7. oszt.) festménye a tavalyi Mozdulj a klímáért! kampányból

Az egyre jobban felpörgő kampányunk hatására most már több, mint 7700 magyar aláírásnál tartunk, ami azt jelenti, hogy most, vasárnap reggel az európai polgári kezdeményezések kapcsán Magyarországra vonatkozó célszám 49,3%-ánál járunk. Ha ilyen ütemben folytatjuk, holnapra elérjük az 50%-ot!

Az összes EU-tagállamból beérkezett aláírások kapcsán pedig már nagyjából 488 ezer aláírásnál járunk (ebből több, mint 439 ezer online aláírás, a többi papíron gyűlt még össze, jórészt még a járvány miatti korlátozások előtt). Ebben az ütemben folytatva hamarosan uniós szinten elérjük a félmillió aláírást! 


A hazai kampány jelentőségét mutatja, hogy az elmúlt hét napban beérkezett 4765 aláírás közel egyharmada Magyarországról érkezett, és ebbe még nem is számoljuk bele a múlt hét szombat-vasárnap beérkezett több, mint 2000 aláírást.

     

Életigenlő, beporzóbarát mezőgazdaságot!

Beszélgetés a “Mentsük meg a méheket!” európai polgári kezdeményezésről

Szervezők: Magyar Természetvédők Szövetsége, Karátson Gábor Kör, Éghajlatvédelmi Szövetség

Időpont: 2021.01.28. csütörtök, 17:00 - 19:00

Helyszín: internet (Zoom)

A Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezés keretében azt kérjük, hogy az Európai Unió támogasson egy olyan mezőgazdasági modellt, amely lehetővé teszi a gazdák és a természet számára, hogy harmóniában éljenek. Ezen a rendezvényen arról beszélgetünk, miért van szükség az mezőgazdaság gyökeres átalakítására az élővilág és mindannyiunk érdekében; mit tehetünk közösen az európai polgári kezdeményezés sikerre viteléért vagy egyénileg a beporzók, a madarak és a többi élőlény védelméért.

Bevezetés:

- Fidrich Róbert, programvezető, Magyar Természetvédők Szövetsége
- Pauló Gergely, Karátson Gábor Kör

Felvezető előadások:
- Dr. Vásárhelyi Tamás, biológus, Magyar Környezeti Nevelési Egyesület: A beporzók napja – és ami mögötte van
- Simon Gergely, környezetkémikus, Greenpeace: A méhpusztulás és a növényvédőszerek
- Kurucz Zsuzsanna, projekt munkatárs, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület: Helyet a természetnek! – Javaslatok az agrárpolitika átalakítására
- Balogh Lili, agrármérnök, gazdálkodó, Védegylet: Az agroökológia, mint működő alternatíva

Levezető: Lajtmann Csaba, az Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke

A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regiszráció: https://forms.gle/CtRMRFN7bQLsTmMg9

A meghívó pdf formátumban innen letölthető

 


Az Élelem-önrendelkezés hónap további rendezvényeinek részletes programja.




Háttéranyagok:
- Méhbarát mezőgazdaságot az egészséges környezetért - az európai polgári kezdeményezés melléklete.

- A reGeneráció csapata által készített videó a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezésről.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rachel Carsonra emlékezünk: a Néma tavasz

Ma van Rachel Carson halálának 60. évfordulója. Ez alkalomból rá emlékezünk egy részlettel a Néma tavasz c.könyvéből (Katalizátor Kiadó 21-2...