2020. november 8., vasárnap

Világgyarmatosítás és mozgalom

Dr. György Lajos: Fölforgató ​konzervativizmus – ökológiai alapelvek c. könyvének első írása Piros tollából. Írásban a Gaia Sajtószemle 362. számában jelent meg.


A Környezet- és Természetvédő Szervezetek Országos Találkozóján, 2000 április 8-án elhangzott előadás:

Világgyarmatosítás és mozgalom

A gyarmatosítást régen a katonák kezdték el, majd a kereskedők és a térítők folytatták. A gyarmatbirodalmak összeomlása után kivonultak a katonák és új módszerekhez nyúltak. Az ipari országok kiadták a jelszavaikat: mindenkinek fejlődésre és növekedésre van szüksége, a volt gyarmatoknak őket kell követni. Ehhez nyújtott segítséget a Világbank, a Valutaalap, – erre adták a hitelt, (ismert módon a gazdag országok szegény emberei a szegény országok gazdag embereinek).

Megvalósult a nemzetközi szabályozás – egy sor egyezmény jött létre (a GATT =General Agreement on Tariffs and Trade, a NAFTA, a WTO és tervezték az MAI-t. Melyek a szerződések fő pontjai?

1. - A pénz és áru, eljárások korlátok nélküli szabad áramlása, a vámok eltörlése, a "szabad kereskedelem" – (mindent szabad annak, akinek módja van rá.)

2.- A nemzetekfelettiek uralma a kormányok felett, – ismert pl., hogy az Ethyl-cég mérgező mangántartalmú kopogásgátlóját, az MMT-t Kanadában 1997 áprilisában betiltották, a vállalat a WTO bíróságánál* be is perelte kormányt az elmaradt haszna miatt. A kormány félt, kifizette a 13 millió $ kártérítést a vállalatnak.

Meggátolják, hogy bármi vagy bárki is korlátozza a befektetők jogait: nincs munkahelyi egészségvédelem, se szakszervezeti jog, se környezetvédelmi előírás. (Az intő példa az Esmeralda.**)

3 - Egyre nagyobb a központosítás, egyre falják fel a nagyok a kisebbeket.
Szó sincs piacgazdaságról, az óriásvállalatoknak korlátlan a hatalma, szinte abszolút monarchia jött létre. Újrateremtik a dickensi állapotokat, a hét napos, napi 13 órás munkaidővel. A munkások jogait illetően kitörölnek 100 évet a törvénykezésből.

4 - Szellemi téren az egész világra az agymosás jellemző, a "főáramlat" sajtójából, a vállalatok által támogatott lapokból és műsorokból megtudjuk, hogy mi lehet a véleményünk, egyre inkább egyformán gondolkodunk. Ezzel kapcsolatban idézem Milan Kunderát: "A nemzeteket úgy likvidálják - mondta Hübl, - hogy legelőször elveszik emlékezetüket. Megsemmisítik könyveiket, műveltségüket, történelmüket. És valaki másféle könyveket ír, más műveltséget nyújt, és más fajta történelmet gondol ki nekik. A nemzet aztán lassan nem érti jelenét és elfelejti múltját. A környező világ pedig még sokkal hamarabb felejt.  – Hát a nyelv? -Azt minek vennék el tőlük? Puszta folklórrá válik, és előbb-utóbb természetes halállal kimúlik."

Törvényesíteni akarják örök időkre a hatalmukat, ezért akarták aláírni a Többoldalú Beruházási Egyezményt, az MAI-t. Titokban készültek rá, a titkot a mozgalom fedte fel, rátette a tervezetet a világhálóra. Egységbe forradtak össze a mozgalmak: egyaránt tiltakoztak a zöld, emberjogi, szakszervezeti, nemzeti radikális, kommunista csoportok és az Egyházak Világtanácsa. A Financial Times "Hálózati gerillák, hordák"-at emlegetett és ijesztgetett a Seattle-tanácskozás előtt. Teljes joggal. A párizsi MAI elleni tüntetés semmi sem volt a decemberihez képest.

A Seattle-i csata mutatta, hogy erősödött a mozgalom – 50 ezer ember ellen vezényelték ki a Nemzeti Gárdát. A WTO-n belül élesek az ellentétek: mást akar Észak és Dél, Európa és Amerika, a vállalatok és a munkások, a környezet pusztítói és megóvói, a világállam- és a – hagyományos kultúra hívei.

Mit tehetünk?

A birodalmak mindig összeomlottak, csak a kis közösségek, a falvak maradtak fönn. A pénzbirodalom is össze fog omlani, de minél később, annál rettenetesebb lesz az összeomlás, a szenvedés. Készülni kell az új életre, a kis közösségeknek és mindannyinknak fejlesztenünk kell annak csíráit.

Roszak jelszavát kell megfogadnunk: lassíts, kicsinyíts, csökkentsd a központosítást és vegyél részt a folyamatokban. Ennek szellemében kell cselekednünk, homokot kell szórni a gépezetükbe.

A "Mentsük meg Kanadát" összejövetelen Paul Hellyer mondotta: "Le kell bontani a katonai-ipari és biztonsági rendszert, amelyik fenntartja a pénzügyi érdekeket, meg kell szűntetni a NATO-t és a fegyvergyártást. Harcot kell folytatnunk a hazug médiával, a bolygószintű csalással, helyre kell állítani a sajtószabadságot. A világméretű média-óriások gyártják a híreket és eltorzítják a világ eseményeit. Össze kell zúzni a társadalmainkat átitató hamis tudatot, ami elleplezi az igazságot. Helyre kell állítani országaink és népeink függetlenségét. A küzdelemnek legyenek széles alapjai, ölelje fel a társadalom minden részét és szintjét, minden országban: bizalomban egyesítve a munkásokat, parasztokat, független termelőket, kis üzleti vállalkozókat, művészeket, egyházi embereket, diákokat és értelmiségieket. Az embereknek egyesülniük kell, kezet nyújtva egymásnak, megértve, hogy ez a gazdasági rendszer miként rombol és dönt nyomorba." (Gaia 360)

Össze kell fognunk, mindazokkal, akik tiszta szándékkal közelednek hozzánk. Szorosabbra kell zárnunk a sorainkat, mert az ellenzöldek, az álzöldek támadásaitól tartanunk kell. – Már jelen vannak, szervezkednek szerte a világon, nálunk is.

Jegyzetek:

* Pontosítás: Itt Piros téved, az Etyl Corporation nem a WTO bíróságánál perelte be Kanadát, hanem a NAFTA egyezmény alapján, az ENSZ Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottsága (UNCITRAL) szabályait alkalmazva az ICC (Nemzetközi Kereskedelmi Kamara) választott bírósági testületét (George Monbiot szavaival: "offshore bíróság") kérték fel ennek az ISDS-pernek a lefolytatására. (--Fidusz--)

** Az Esmeralda a 2000. évi nagybányai ciánszennyezésért felelős Aurul vegyesvállalat ausztrál anyacége. Végül teljesen megúszták a felelősségre vonást. (--Fidusz--)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha túl sok a kártevő, akkor valamit mi nem teszünk helyesen

Nem lehet egyszerre rettegni a szúnyogtól és a denevértől, a meztelen csigától és a lótetűtől, a levéltetűtől és a karoló póktól, mert az id...