2021. február 4., csütörtök

"Támogassuk a gazdagokat!" - milliárdok Elon Musk cégének

A világ leggazdagabb emberének (Szt. Elon Musk) a cége, a Tesla több milliárd eurónyi állami támogatást kap Németországtól - adta hírül kedden kormányzati forrásokra hivatkozva a Business Insider német kiadása.

Ralf Roletschek fotója a Giga Berlin helyszínéről (Wikipedia)

Mint köztudott, a Tesla a Berlin közelében, a brandenburgi Grünheide határában építeni még a Gigafactory Berlin-Brandenburg (Gigafactory 4 / Giga Berlin) névre hallgató elektromos autó gyárát. A beruházással kapcsolatban az utóbbi hónapokban egyre több probléma merül felt: a legalább 174 hektárt érintő földzsákmánylás (land grab) / erdőirtás mellett a "vizzsákmánylás" (water grab) kifejezéssel is ismerkednünk kell. A helyi lakosság szerint a Tesla ellopja a vizüket. Ráadásul egyes denevérfajokat is veszélyeztet a beruházás. A hírek szerint a Tesla összesen 300 hektár erdő elpusztítását tervezi a gyár megépítéséhez.

A Business Insider német kiadása kedden arról számolt be, hogy világ leggazdagabb emberének a cége több milliárd eurónyi állami támogatást kap Németországtól. A lap értesülései szerint a több, mint egymilliárd eurónyi támogatás harmadát Brandenburg tartomány adja a Teslának, a többit a német állam illetve az Európai Unió. A hírek szerint a Tesla grünheidei gyárát részben a német és európai vállalkozásoknak a kínaiakkal és az ameriakaikkal szembeni versenyképességének erősítését célzó IPCEI programon keresztül finanszírozzák majd. Vagyis a német és európai adófizetők milliárdokkal támogatják az amerikai üzletembert és vállalatát.


Két éve a Fiat-Chrysler 2 milliárd dollárt fizetett a Teslának, hogy teljesíthessék a CO2-kibocsátási normákat. Valószínűleg ezért nyomul most annyira a Volkswagen és a BMW is, hogy legyen saját akkumulátorgyáruk, elektromos flottájuk.

Fotó: Duncan.Hull (CC BY-SA 4.0, forrás Wikimedia Commons)

A dél-afrikai származású amerikai üzletemberről eddig kialakított nem túl pozitív véleményemet a nemrég lezajlott bolíviai elnökválasztás kapcsán egy újabb tényező rontotta tovább. Az, hogy Bolíviában a tavalyi évben lényegében hamis hírekre alapozva katonai puccsal buktatták meg Evo Moralest viszonylag hamar bebizonyosodott. Az ügy hátterében az állt, hogy az Egyesült Államok szerette volna, ha a magáncégek rá tudják tenni a kezüket a bolíviai lítium készletekre. Ez a kérdés ismét reflektorfénybe került, amikor idén nyáron a pucccsisták ellen fellázadt az ország, és a hatalom erre erőszakkal válaszolt. Ekkor Elon Musk azt írta twitteren, hogy bárkit megpuccsolnak, akit akarnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rachel Carsonra emlékezünk: a Néma tavasz

Ma van Rachel Carson halálának 60. évfordulója. Ez alkalomból rá emlékezünk egy részlettel a Néma tavasz c.könyvéből (Katalizátor Kiadó 21-2...