2024. május 20., hétfő

A génszerkesztés nem „precíziós nemesítés”: nemzetközi kutatók és szakpolitikai szakértők nyilatkozata

Dr. Michael Antoniou, londoni molekuláris genetikus közleménye, amely nemzetközi kutatók és szakpolitikai szakértők „A génszerkesztés nem »precíziós nemesítés«, ezért a kifejezés használata félrevezető” című nyilatkozata nyomán jelent meg:

Az Egyesült Királyság kormánya kilátásba helyezte az élelmezés és földművelés során alkalmazott génszerkesztési technológia elleni korlátozó intézkedések gyengítését vagy megszüntetését („dereguláció”). „Géntechnológiai (precíziós nemesítés) törvényjavaslat” címmel előterjesztettek egy törvényjavaslatot,1 amely törvénybe iktatná ezt a tervet, ha azt mindkét képviselőház elfogadja.

A „precíziós nemesítés” kifejezést – az imént említett törvényjavaslat szövegezésén kívül – az EU-ban is egyre gyakrabban használják a génszerkesztett termények, élelmiszerek és állatok deregulációjáért lobbizók.2

56* nemzetközi kutató és szakpolitikai szakértő kiadott egy nyilatkozatot, melyben az ellen emelik fel a szavukat, hogy a „precíziós nemesítés” kifejezést a gén- vagy genomszerkesztés leírására használják, mivel így, ez a megfogalmazás sem szakmailag, sem pedig tudományos szempontból nem állja meg a helyét, mindemellett félrevezeti a hétköznapi embereket, a politikusokat és a hatóságokat.

A kutatók és szakpolitikai szakértők álláspontját – ami a kifejezés helytelen és félrevezető használatát illeti – a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO)3 által nemrégiben megjelentetett „genomszerkesztési szótár” is megerősíti, amely egy nemzetközi szinten elismert szakszólistát tartalmaz. Ennek célja “a genomszerkesztés területén való megbízhatóbb és tisztább tudományos kommunikáció, adatszolgáltatás és adatértelmezés biztosítása”.

A „precíziós nemesítés” és „precíziós nemesítés által létrehozott szervezetek” kifejezések, amelyeket az Egyesült Királyság kormánya és annak szervezetei használnak, az ISO dokumentumban sehol sem találhatók meg. A dokumentum pusztán tényszerű, tudományos leíró kifejezéseket használ, és kerüli a szubjektív, marketingcélú szlogeneket. Az egyértelműség biztosítása érdekében az Egyesült Királyság kormányának új és sok területet lefedő jogszabályának is ugyanezt kellene követnie.

Jelenleg az Egyesült Királyságban a génszerkesztett növényeket és állatokat – valamint az ezekből készült élelmiszereket – az EU fenntartott jogszabályai szabályozzák, amelyek helytálló módon genetikailag módosított élőlényeknek (GMO-knak) tekinti ezeket. E jogszabályok értelmében minden génszerkesztett GMO-nak az emberi és állati egészséggel, valamint a környezettel kapcsolatos kockázatelemzésen át kell esnie, illetve az élelmiszer feldolgozási folyamatában végig lekövethetőnek kell lennie, mielőtt fogyaszthatóvá válik.4 A lekövethetőség részeként minden génszerkesztett magot és élelmiszert GMO-címkével kell ellátni.

Az Egyesült Királyságban benyújtott törvényjavaslat jelenlegi formájában ezeket a garanciákat igyekszik semmissé tenni. A dokumentum sehol sem írja elő az alapos kockázatelemzést, a gazdálkodó tanyájától a fogyasztó asztaláig tartó lekövethetőséget, illetve a fogyasztót tájékoztató GMO-címkék elhelyezését.

A leglényegesebb viszont az, hogy a törvényjavaslat címe („Precíziós nemesítés”) félrevezető. A génszerkesztés nem precíz, és semmilyen értelemben sem nemesítés, mivel ez a folyamat egy mesterséges génmódosítás, amelyet csészében tenyésztett sejteken végeznek laboratóriumi körülmények között.

Úgy tűnik, hogy a törvényjavaslat címének és a „precíziós nemesítés” kifejezés tágabb értelemben vett használatának a célja, hogy a génszerkesztést kontrollálható, kiszámítható, megbízható, így biztonságos folyamatként tüntesse fel. Ezzel pedig azt implikálják, hogy a biológiai biztonság feletti ellenőrzést nem kell szigorúan venni, sőt, meg is lehet szüntetni. A nyilatkozat aláírói ezt a fejleményt veszélyesnek tartják, valamint elhatárolódnak a kifejezés ilyen célú használatától.

Aggodalmuk abból a tényből fakad, hogy a génszerkesztés kizárólag laboratóriumi körülmények között történik, ráadásul a szerkesztett növényeken és állatokon végzett szándékos változtatások mellett a DNS nem szándékos roncsolódása is végbemegy. Ez pedig a fogyasztók egészségére és a környezetre is káros hatással van, valamint a génszerkesztett állatok esetében állatjóléti gondokat is okoz.

A tudományos irodalomban számos olyan beszámolót olvashatunk, amely a génszerkesztés miatti nem szándékos DNS-roncsolásról szól. Ezek a feljegyzések meggyőző bizonyítékul szolgálnak ahhoz, hogy a növények és állatok génszerkesztését szigorúan szabályozzák. Következésképpen a szabályozásoknak elő kell írniuk az emberi és állati egészségre, valamint a környezetre kifejtett hatások alapos kockázatelemzését, a termékek teljes lekövethetőségét, valamint a csomagolásokon feltüntetett GMO-címkék használatát.

A kutatók és szakpolitikai szakértők nyilatkozatának megírását én koordináltam, szövegét én fogalmaztam meg, de sok aláíró visszajelzése is hozzátett a végleges formához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A meztelencsiga kordában tartása és haszna egy biodiverzitás-barát kertben

Pár napja már idéztem Gyulai Ivánt, hogy ha túl sok a kártevő, akkor valamit mi nem teszünk helyesen.  A bevezető mellett - ismétlés a tudás...