2024. február 27., kedd

A francia mezőgazdasági minisztérium gátolta az új GMO-król szóló jelentés közzétételét

 A francia élelmiszer-biztonsági ügynökség, az ANSES új GMO-ról szóló jelentését Macron elnök kormánya politikai nyomásra blokkolta – írja Stéphane Foucart, a Le Monde tudományos tudósítója. Ezt "többek között a tudományos közösség és a kormányzat közötti szakadás egyik jelének" nevezi.

A jelentés az ANSES második jelentése az új GMO-k deregulációjára vonatkozó uniós javaslatokról. Az ANSES első, a témával kapcsolatos jelentése megsemmisítő volt – arra a következtetésre jutott, hogy a deregulációs javaslatoknak nincs tudományos alapja.

Foucart rámutat, hogy nem ez az első eset, hogy a hatalmon lévők blokkolják egy szakértői jelentés közzétételét – ez a cselekmény „a tudományos szakértelem és a hatalmon lévők közötti demokratikus paktum megsértését jelenti”. 1997 őszén a Nature megalkuvást nem ismerő fedősztorit szentelt Claude Allègre akkori kutatási miniszternek, hogy megakadályozza a Francia Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatóintézet (Inserm) azbesztről szóló szakértői jelentésének közzétételét."

Foucart megjegyzi: "Eltelt negyedszázad, és ugyanazok a manőverek mára annyira normálisnak és jóindulatúnak tűnnek, hogy állítólagos elkövetőik már nem is veszik a fáradságot, hogy tagadják őket."

Kifejti, hogy Marc Fesneau francia mezőgazdasági miniszter január közepe óta birtokában van a második ANSES-jelentésnek. Az ANSES február elején jelentette be ennek a jelentésnek a közzétételét – azelőtt, hogy az Európai Parlament megszavazta volna az új növényekre vonatkozó szabályozás enyhítésének feltételeit (amit február 7-én meg is tett).

Foucart megjegyzi, hogy ez egy ellentmondásos kérdés, amennyiben tudósok százai által aláírt nyílt levelek keringenek, egyesek támogatják, mások ellenzik az új genomikai technikák deregulációját: „Ezért szükséges lett volna az EP-képviselőknek hozzáférést biztosítani a megfelelő szakértelem a témában, hogy tájékozottan szavazhassanak, de információink szerint az ANSES-jelentést politikai nyomásra blokkolták, és még mindig nem hozták nyilvánosságra Nem tudom, mit tartalmaz, de nagyon valószínű, hogy nem olyan lelkes, mint azt a kormány szerette volna, aki támogatja ezen "új GMO-k" alkalmazását."

A Le Monde február 8-án kérdéseket küldött Fesneau irodájába. Az iroda nem tagadta, hogy az ANSES-jelentést blokkolták, "csak válaszolt, két emlékeztetőt, és negyvennyolc órával később: "Jelenleg nincs megjegyzésünk."

Foucart arra a következtetésre jut, hogy "a válás Macron-kormány és tudományos a közösség most teljes." A peszticidekkel kapcsolatban is hátat fordított a kormány a tudománynak: "Csak az újságok "vitalapjait" kell átnézni, hogy rájöjjön ennek a kiábrándultságnak a mértéke. Február 7-én a Le Monde-ban közel 80 állami szervek kutatója (CNRS, Inrae, Inserm stb.), akik a peszticidek környezeti és egészségügyi hatásaira specializálódtak, elítélték a „tudományos ismeretek lerakását” szakterületükön.

A La Croix című újságban 140 kutató ellenezte a nemzeti peszticidcsökkentési terv leállítását, kifejtve, hogy "[a növényvédő szerek] egészségre és környezetre gyakorolt ​​káros hatása nem vélemény, hanem tudományos tény".

Foucart egy 2023 nyarán publikált tanulmányra hivatkozva, amely a rovarok biomassza 95%-os csökkenését mutatta ki az elmúlt huszonnégy év során a német szántóföldi területeken, „aggasztónak” nevezi az eredményeket, de hozzáteszi, „még félelmetesebb azt gondolni, hogy akik ma döntenek a holnap mezőgazdaságáról, nem tudnak róluk, nyilvánvalóan nem értik komolyságukat, vagy talán egyáltalán nem is törődnek vele."

(Forrás: GMwatch)

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A meztelencsiga kordában tartása és haszna egy biodiverzitás-barát kertben

Pár napja már idéztem Gyulai Ivánt, hogy ha túl sok a kártevő, akkor valamit mi nem teszünk helyesen.  A bevezető mellett - ismétlés a tudás...