2023. február 6., hétfő

Akkumulátorgyárak vs. környezetvédelem - jegyzetek

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint aki az elektromos akkugyár ellen küzd, az a környezetvédelem ellen küzd. Jelenleg is működnek nagy akkugyárak Magyarországon és egyáltalán nem okoznak környezetvédelmi problémákat. Darvas Béla ökotoxikológus szerint a tények mást mutatnak. Szubotaj Bagatur zöld gerilla szerint sem bonyolult a helyzet, röviden ő is kifejti.

 

A CATL akkumulátorgyár beruházásról szóló megállapodást aláírása Debrecenben -  (Forrás: Facebook / Szijjártó Péter)
 

Szijjártó: Aki az elektromos akkugyár ellen küzd, az a környezetvédelem ellen küzd

Ráadásul most az elektromos autók akkumulátorainak gyártását úgy próbálják most beállítani, mint valami titokzatos történetet, ami majd jön és akkor itt micsoda károkat okoz. Jelenleg is működnek nagy akkugyárak Magyarországon és egyáltalán nem okoznak környezetvédelmi problémákat - mondta Szijjártó Péter külügyminiszter

Nettó tudatlanság - reagálja erre Darvas Béla, ökotoxikológus:
A [Gödön] gyártásra használt szaporodásgátló és teratogenitással gyanúsított NMP nevű oldószer megjelent a gödi talajvízben. A mennyiség még csekély, de a gyár még nem régen kezdte meg a működését. Mi lesz tehát később (csak Gödön évente tízezer tonnás nagyságrendben használnak belőle), hiszen a mérések szerint a gyártás ebben a tekintetben nem tekinthető zártnak erre az oldószerre vonatkoztatva. Mint kiderült a gyárnak nincsenek saját mérései!
(...)
Környezetanalitikai értelemben Gödön súlyos környezetszennyezés történt! Nincs kémikus, aki az eredményeket másként értelmezné! Az Európai Bizottság 2018-ban felvette az NMP-t a REACH XVII. mellékletébe – a korlátozott anyagok listájába.
(...)
[A]z e-autók akkumulátorai kímélik a városok levegőjét, de a környezetszennyezést az energiaelőállítás, anyagszállítás és gyártás területeire helyezik át, vagyis Göd, Iváncsa, Debrecen/Mikepércs és mások szívnak majd ezért - összegzi a lényeget Darvas Béla.

 

* * *

Szubotaj Bagatur, zöld gerilla rövid összegzése a debreceni akkumulátor gyár kapcsán:


Pedig nem túl bonyolult,  1990 óta megdupláztuk a művelésből kivont területeket, jelenleg 2 millió hektár. Az ország 20%-a lebetonozva, beépítve.  Az ország 47%-a felszántva. Aztán csodálkozunk, hogy a természetes pufferek nem működnek, időjárási szélsőségek követnek időjárási szélsőségeket.
Debrecen egy kiszáradó ország egyik legaszályosabb területe. Aztán akkugyárra pancsoljuk el a rétegvizeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rachel Carsonra emlékezünk: a Néma tavasz

Ma van Rachel Carson halálának 60. évfordulója. Ez alkalomból rá emlékezünk egy részlettel a Néma tavasz c.könyvéből (Katalizátor Kiadó 21-2...