2021. január 1., péntek

Charles Eisenstein: A koronázás

Charles Eisensteint a magyar olvasók elsősorban a Megszentelt gazdaságtan - pénz, ajándék és közösség az átalakulás korában c. könyve kapcsán ismerhetik. Könyvéről írtunk A pénz és fenntartható fejlődés c. kiadványunk második, bővített kiadásában is, Gyulai Iván a témával foglalkozó előadásain is szokott rá hivatkozni. 

Eisenstein még valamikor a tavasz folyamán tette fel honlapjára A koronázás c. esszéjét, amely Erdélyi Gergely jóvoltából magyar nyelven is olvasható. A koronavírus válságot rendszerszemléletű, holisztikus, ökofilozófiai megközelítéssel járja körül, és ezt a válságot ő is egyfajta lehetőségként mutatja be:
Ha majd a válság elmúlik, lehetőségünk nyílhat, hogy feltegyük azt a kérdést, hogy a „normálishoz” akarunk-e visszatérni, vagy esetleg van valami, amit a mindennapi rutin jelenlegi megszakadása kapcsán észrevettünk és be szeretnénk emelni a jövőbe.

Eisenstein gondolatai szerintem nagyon közel állnak ahhoz, amit az Életigenlő/Bólints rá! kampányunkkal megcéloztunk. Esszéjében olyan dolgokat is feszeget, amelyek emlékeztetnek Ivan Illich Mexikóban élő szociológus és társadalomfilozófus Limits to Medizine: Medical Nemesis  című tanulmánykötetére, amelyet Borsos Béla ismertetett közel két évtizeddel ezelőtt a Ligetben: Aszklepeiosz modern szentélye: Orvoslás és élet c. írásában

A koronázás elég hosszú esszé, olvasása közben több oldalnyi idézetet másoltam ki azzal a céllal, hogy esetleg majd olvasónaplóként itt, a sárgaia blogon részletesen is bemutatom Charles írását, de most egyelőre csak annyit írok: olvassátok el az egészet! Később, amikor már többször is elolvastam Eisenstein esszéjét, jobban leülepedett, lehet, hogy majd kiemelek belőle részleteket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha túl sok a kártevő, akkor valamit mi nem teszünk helyesen

Nem lehet egyszerre rettegni a szúnyogtól és a denevértől, a meztelen csigától és a lótetűtől, a levéltetűtől és a karoló póktól, mert az id...