2024. január 31., szerda

A francia élelmiszer-biztonsági hatóság: „nincs tudományos alapja” az új GMO-k deregulációjáról szóló uniós javaslatnak.

A francia élelmiszer-biztonsági hatóság, az ANSES lerombolja a Bizottság „egyenértékűségre” vonatkozó feltételezését a GM növényekre vonatkozóan
ügynökség, az ANSES lerombolja a Bizottság „egyenértékűségre” vonatkozó feltételezését a GM növényekre vonatkozóan. Az ANSES szerint „nincs tudományos alapja” a bizottsági javaslatnak, amely az új GMO-k szabályozási biztosítékainak megszüntetésére irányul.

A francia kormány élelmiszer-biztonsági ügynöksége, az ANSES megsemmisítette az Európai Bizottság javaslatát az új GM-növények osztályának meghatározására (ún. I. kategóriájú NGT-növények), amelyek mentesülnének a kockázatértékelés, a nyomon követhetőség és a címkézés alól a feltételezett „egyenértékűségük miatt… a hagyományos növényekre”.  

A Bizottság kifejezetten javasolta ennek az egyenértékűségnek a küszöbértékét, amely növényenként legfeljebb 20 genetikai módosítást tesz lehetővé a célhelyen és a hasonló szekvenciájú helyeken, valamint 20 nukleotidnyi méretet az inszerciók és helyettesítések esetében.

De az ANSES szerint nincs tudományos alapja az egyenértékűség ilyen feltételezésének. Ez kimondja:

„A Bizottság műszaki dokumentuma kimondja, hogy „a különböző technikákkal előállított hasonló genetikai módosítások feltételezhetően nem jelentenek különböző kockázatokat”, és „ha bizonyos típusú és számú mutáció bevezethető hagyományos tenyésztési technikákkal, valamint NTG-kkel, akkor az ezekkel a mutációkkal kapcsolatos tulajdonságok típusa nem különbözik ezekben a technikákban”. Arra a következtetésre jutott, hogy elegendő csak a mutációk típusát és számát figyelembe venni e növények közötti egyenértékűség értékeléséhez, és nem szükséges figyelembe venni a kapcsolódó hatásokat.

„A biotechnológiai munkacsoport [az ANSES biotechnológiai szakértőiből álló munkacsoport] úgy véli, hogy nincs tudományos alapja a tulajdonságok típusának vagy kockázati szintjének egyenértékűségének két növénykategória között a genetikai változatok vagy módosítások egyenértékű tartalma alapján, amelyet kizárólag típusuk, méretük és számuk.

„A munkacsoport rámutat, hogy a természetben megfigyelt genetikai variabilitás vagy genetikai variációk több ezer éves evolúció, sodródás vagy természetes szelekció eredménye. A hagyományos nemesítési technikákkal előállított fajtákban megfigyelt genetikai variációkat vagy módosításokat a nemesítők szelekción mentek keresztül.

„Mindkét esetben kiküszöböljük a káros hatásokkal járó genetikai variációkat vagy módosulásokat, akár a növény alkalmasságát, akár a természeti szelektív értékét, akár az ember által a hagyományos nemesítési programokban keresett agronómiai és minőségi jellemzőket tekintve. Ezeknek a változatoknak és módosításoknak a kiküszöbölése vagy kiválasztása nem típusuk, méretük vagy számuk alapján történik, hanem a biológiai funkcióra gyakorolt ​​lehetséges hatásukon.

„A biotechnológiai munkacsoport hangsúlyozza, hogy egy adott genetikai variáció vagy módosítás funkcionális vagy biológiai következményeit nem annak típusa vagy mérete határozza meg.

Mindazonáltal a javasolt ekvivalencia-megközelítés elemzésekor, amely a genetikai módosítások típusára, méretére és számára összpontosít, a biotechnológiai munkacsoport úgy ítéli meg, hogy a 20 genetikai módosítás küszöbértéke növényenként, a célhelyen és a hasonló szekvenciájú helyeken, valamint 20 nukleotid méretű inszerciók és szubsztitúciók esetében nem indokoltak. A feltételek nélküli deléció vagy inverzió, vagy kisebb mértékben a célzott ciszgenezis elfogadása cél ortológiai feltételek nélkül sem. Az sem indokolt, hogy a megcélzott helyeken és hasonló szekvenciákon kívül (az NGT növény definíciójából adódóan a transzgenikus elemek kivételével) nem vették figyelembe a lehetséges módosításokat.”

Az ANSES hozzáteszi: "Figyelembe kell venni annak lehetőségét vagy valószínűségét, hogy egy adott módosítás vagy módosítások kombinációja hagyományos technikákkal elérhető."

Ez az utolsó pont fontos. Míg elméletileg lehetséges, hogy egy szövegszerkesztővel rendelkező csimpánz megírja ezt a cikket, annak a valószínűsége, hogy ez bármilyen reális időkereten belül megtörténik, gyakorlatilag nulla. A Bizottság vagy támogatói sehol nem határozták meg annak az állításnak a valószínűségét, hogy egy adott GMO hagyományos eljárások révén fordulhat elő, vagy hogy egy ilyen GMO-nak egyenértékű biológiai hatása lenne egy hagyományos növényével.

Egyetértünk az ANSES elemzésével. A GMO-k és a hagyományos szervezetek közötti egyenértékűség feltételezése a mutációk típusával, számával és méretével kapcsolatos érvekre alapozva nem tudományosan megalapozott, és veszélyezteti a közegészséget és a környezetet. Egy mutáció lehet "kicsi", de jelentős következményekkel járhat, például toxikussá vagy allergénné teszi a növényt. Létfontosságú, hogy MINDEN GMO esetében megmaradjon a kockázatértékelés, a nyomon követhetőség és a címkézés.

(Forrás: GMwatch)

 

A meztelencsiga kordában tartása és haszna egy biodiverzitás-barát kertben

Pár napja már idéztem Gyulai Ivánt, hogy ha túl sok a kártevő, akkor valamit mi nem teszünk helyesen.  A bevezető mellett - ismétlés a tudás...